Deze maand in de kijker:
rode biet

Rode biet

De biet is een plant uit de amarantenfamilie waarvan vooral de knollen worden gegeten. De Romeinen brachten deze groenten naar Euopa. De rode biet is het broertje van de suiker- en zwarte voederbiet en heeft een donkerrode tot haast zwarte kleur. Je hebt zomer- en winterbieten. Rode bieten staan vooral bekend om hun felrode sap en de milde, iets zoetige maar vooral aardse smaak. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en wit en geel vruchtvlees.


Wist je dat...
... met bijna 1 mg ijzer per 100 gram de rode biet een van de meest ijzerhoudende groenten is?
... rode biet goed is voor je bloeddruk?
... het zijn rode kleur dankt aan de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit?
... rode bietensap het uithoudingsvermogen zou verbeteren en daarom enorm populair is onder sporters?
... rode bieten gebruikt worden als natuurlijk kleurmiddel in veel voedingsmiddelen, voor textiel en soms in haarverf?
... het loof van rode bieten ook eetbaar en erg voedzaam is? Kook het loof een paar minuten, giet het af en serveer het met boter of olijfolie.

 

RECEPT

Maaltijdsoep van rode biet, wortel en rode linzen

30 min bereidingstijd

Ingrediënten (4 personen)

- 6 rode bieten
- 4 wortelen
- 1 rode ui
- 1 prei
- 2 stengels selder
- 750 ml – 1000 ml groentebouillon
- 50 gr rode linzen
- 200 gr rijst
- 1 el olijfolie


Bereiding

- Snij de wortel, ui, prei en selder in kleine blokjes en stoof ze 5 min in de olijfolie.
- Schil ondertussen de rode biet, snij in blokjes en voeg ze samen met de rode linzen en groentebouillon toe aan de gestoofde groenten.
- Kook 25-30 min tot de linzen en rode biet gaar is.
- Kook ondertussen de rijst gaar.
- Blend de soep en voeg de gekookte rijst toe.

Alle ingrediënten verkrijgbaar bij de Lommelse hoevewinkel/vzw het Groeiveld!