Deze maand in de kijker:
witloof

De groente is een toevallige ‘ontdekking’ van de Belgische landbouwer Jan Brassens,
die voor het eerst in 1830 met witloof op de markt kwam. Om de belasting op
chicoreiwortels te ontwijken, gooide hij een deel van zijn wortels onder een hoop stro om ze te verstoppen. Toen hij na twee, drie weken de zakken weghaalde, was er wit loof op de wortels gegroeid. Witloof was ontstaan.
Wist je dat...
... er ook een rode witloofsoort onder de naam roodloof bestaat? Bij het koken of stoven gaat de rode kleur grotendeels verloren.
... witloof rijk is aan vitamine C? Dit zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter uit voeding opneemt.
... ons witloof in volle grond wordt geteeld? En grondwitloof zelfs een officieel beschermd product is?
... hoe meer licht witloof te zien krijgt, hoe groener de top en hoe bitterder de smaak.
... witloof een koffiesurrogaat is gemaakt van de wortel van de witloofplant, nl. chicorei.
RECEPT
Pasta met witloof, kikkererwten en posteleinpesto
30 min bereidingstijd
Ingrediënten (4 personen)
- 6 stronken witloof
- 2 bosjes postelein
- 1 teentje look
- 4 el zonnebloempitten
- 100 gr cashewnoten
- 200 gr kikkererwten uit blik
- 6 el olijfolie
- Peper en (kruiden)zout
- 400 gr pasta
Bereiding
- Snipper het teentje look fijn.
- Rooster de zonnebloempitten zonder vetstof in een pan tot ze lichtbruin gekleurd zijn.
- Mix de pitten samen met de cashewnoten, postelein (hou wat opzij voor de afwerking), de look, peper, kruidenzout een scheutje water en 4 el olijfolie.
- Spoel de kikkerkerwten onder koud water en laat uitlekken.
- Verwijder de harde kern uit het witloof en snij in grove stukken.
- Verhit 2 el olfijolie in een kookpot en stoof het wiltoof 10 min zacht.
- Kook intussen de pasta beetgaar in lichtgezouten water.
- Meng de posteleinpesto met de pasta.
- Voeg het witloof en de kikkererwten toe.
- Kruid met peper en zout en bestrooi met de rest van de postelein.

Alle ingrediënten verkrijgbaar bij de Lommelse hoevewinkel/vzw het Groeiveld!